A Know Your Bands sorozat mai részében Viki és Andris a változatosság kedvéért ismét egy fiúcsapattal ismerkedik majd meg. A Super Junior neve - a BIGBANGhez hasonlóan - már ismerősen csenghet, ha beleolvastatok valamelyik k-pop töri bejegyzésbe, vagy végigfutottatok a legnépszerűbb k-pop dalok listáján. Most rajtunk a sor, hogy egy kicsit jobban beleássuk magunkat a Super Junior fiúk életébe és zenéjébe és megismerhessük az olyan nagy sikerű dalokat, mint a Sorry, Sorry vagy a Mr. Simple.




A Super Junior tizenegy éves fennállása során rengeteg rekordot megdöntött, és sokáig ők számítottak a legnagyobb k-pop fiúcsapatnak 13 taggal. A 2005-ös debütálás sok tanulsággal járt as SM Entertainmentnek. Az ügynökség eleinte úgy tervezte, pár japán csapathoz hasonlóan a Super Juniorban is folyamatosan rotáción mennek keresztül a tagok, hogy mindig fiatalok maradhassanak, ez a koncepció viszont Koreában akkor még ismeretlen volt és a rajongók gyomra nem is igazán fogadta be az ötletet, így az SM-nek gyorsan le kellett tennie ezekről a terveiről. Bár később csatlakozott a csapathoz Kyuhyun, nem maradtak sokáig 13-an, a szám balszerencsésnek bizonyult: Hankyung és Kibum is távozott a Super Juniorból, így jelenleg 11-en alkotják a csapatot.

RÖVID ADATLAP
Csapatnév: Super Junior
Ügynökség: SM Entertainment
Debütálás: 2005
Tagok:Leeteuk, Heechul, Yesung, Kangin, Shindong, Sungmin, Eunhyuk, Siwon, Donghae, Ryeowook, Kyuhyun
Volt tagok: Hankyung, Kibum

A Super Junior évek óta a legtöbb bevételt hozó k-pop csapatok közé tartozik és nemcsak Koreában, de a világ többi részén is népes rajongótáboruk alakult ki. A nemzetközi figyelem akkor terelődött rájuk, mikor 2009-ben kijöttek Sorry, Sorry című dalukkal, és a népszerűség azóta is töretlen. Az évek orán rengeteg díjat hazavihettek, 2015-ben pedig még a Teen Choice Awardson is a nyertesek között voltak.

A Super Junior tagjai amellett, hogy szólóban vagy kisebb subunitokban is sikeresek, nagyon szerteágazó tevékenységeket folytatnak a médián belül. Vannak, akik színészkedéssel foglalkoznak, de olyanok is, akik rádió- vagy tv-műsorokat vezetnek. Az első idolok között voltak, akik ezeken a területeken is sikereket értek el, több ügynökség is róluk példát véve küldi el tagjait különböző showműsorokban. Mivel a csapat tagjai mind harminc év körül mozognak, évek óta az egyik legfontosabb téma a Su Ju kapcsán, hogy melyik tag mikor tölti kötelező katonai szolgálatát. Kangin, Leeteuk, Heechul és Yesung már mögöttük hagyták a katonaságot, a többi tag viszont vagy jelenleg is tölti a szolgálatot, vagy most fog bevonulni. Ezért aztán az elmúlt években a dalok kiadása is nagy kalandot jelentett, de a csapatnak 2014-ben és 2015-ben is sikerült slágerrel kijönnie.

Bár a Super Junior a legsikeresebb fiúcsapatok közé tartozik Dél-Koreában, zenéjüket több kritika is érte az elmúlt években, főleg azzal kapcsolatban, hogy nagyon hasonló dalokkal jelentkeznek évről évre. Kétségtelen, hogy - ahogy azt mi is hallani fogjuk perceken belül - egyes kislemezes dalaik között van hasonlóság, a lemezeiken azonban már sokkal jobban mertek kísérletezni és többféle stílusban is kiadtak nagyon jó dalokat.

Miért szerethető a Super Junior?
Ha engem kérdeztek, a legfontosabb faktor a Super Juniorral kapcsolatban a szórakoztatás. A SJ daloktól nekem az esetek nagyon-nagy többségében egyből jókedvem lesz. Persze az is hozzátartozik a történethez, hogy ezek a számok pofátlanul fülbemászóak, így elég őket egyszer meghallgatni ahhoz, hogy egy életre beléd ragadjanak. De ami talán ennél is fontosabb és amit én a sikerük egyik fő okának tartok, az a tagok személyisége. Rettentő szórakoztató MC-k jöttek a Super Juniorból, Heechul minden mondata aranyat ér például, de a többiek is nagyon vicces és kellemes jelenségek a képernyőn. Érdemes Super Junior interjúkat végignézni, én nagyon jókat tudtam rajta nevetni.

Emellett persze arról sem szabad elfeledkezni, hogy ezek a srácok már több, mint egy évtizede vannak képernyőn, így a közönség nagy részének minden lehetőségük megvolt, hogy megismerjék, megszokják vagy megszeressék őket. Az egész szórakoztatóipart behálózza a Super Junior, és nemrég még élelmiszereket is piacra dobtak a fiúk nevével. Mindenhol ott vannak, szórakoztatnak és zenélnek: ennél nem nagyon kell több.

Milyen videókat nézünk meg?
A Super Junior esetében három és fél (igazából négy) dalt választottunk ki. A Sorry, sorry és a Mr. Simple is valamennyire adta magát, hiszen a legnagyobb sikert arató dalaikról van szó, így nehéz lenne elkerülni őket. Emellett kíváncsi voltam arra is, Andris és Viki mit gondolnak a SJ jelenlegi zenéjéről, így ha nem is a 2015-ös Devil, de a 2014-es Mamacita bekerült a válogatásba. Végül pedig az egyik subunit, a Super Junior D&E egyik dalát, a Can you feel it?-et is hozzácsaptam a listához, önző érdekekből, én ugyanis nagyon jót szórakozom azon, ahogy harminchoz közeledő férfiak copfba kötik a hajukat és óvodást játszanak, és érdekelt, a többiek mit gondolnak erről.

SORRY, SORRY


Viki szerint: A Sorry, sorry egy borzasztó szám. Igazán próbáltam ráhangolódni, de nem sikerült. Nincs dallama, nem tetszik a srácok hangja (Mivel ez az első dal tőlük, amit meghallgattam, még van remény!), és a videóklip is lehetne kicsit izgalmasabb. Mivel mint minden k-pop számnál,itt sem értek semmit a szövegből, még a szavak mondanivalója sem nyújt menedéket számomra.
Andris szerint: Bocsánat, bocsánat, de ez nagyon gagyi. Rémes frizurák, rémes mozgáskultúra és indokolatlan mértékű autotune-használat. Az egész rettenetesen félszeg és óvatos, főleg egy Bigbang után.

MR. SIMPLE


Viki szerint: Ez már sokkal jobban tetszik. Energikusabb, ritmusosabb az előzőnél. Nagyon elegánsak a fiúkák.
Andris szerint: Jól érzékelhetően kaptak egy profi menedzsmentet, nem csak a frizurájuk és az öltözködésük változott meg gyökeresen, láthatóan a teljes koncepció kicserélődött. A zene továbbra is elég erőtlen, de legalább az autotune-hangzások kicsit finomítgattak.



MAMACITA


Viki szerint: Noha maga a dal nem tetszett jobban a Mr. Simple-nél, a videó annál inkább felkeltette az érdeklődésem! Nagyon szeretem az olyan klipeket, amik hasonlóan kezdődnek, adott egy kor, vagy stílus, bemutatják a szereplőket…gyakorlatilag az elejétől koncentráltam a történetre, hogy mi lesz a folytatás. Viccesek is a jelenetek, így összességében nem is olyan rossz!
Andris szerint: Jól érzékelhetően kaptak egy profi menedzsmentet, nem csak a frizurájuk és az öltözködésük változott meg gyökeresen, láthatóan a teljes koncepció kicserélődött. A zene továbbra is elég erőtlen, de legalább az autotune-hangzások kicsit finomítgattak.

CAN YOU FEEL IT?


Viki szerint: Jó a dallam, elég fülbemászó. A Gangnam Style jutott eszembe erről a számról. Vidám kis nóta.
Andris szerint: Nagyon vidám, nagyon színes, nagyon tini, valahogy így képzeltem el a k-popot. Egyébként a zene szerintem nagyon rossz, a tánc pedig talán egy általános iskolai kimittudon sem állná meg a helyét.



A videók után megint tettem fel pár kérdést azzal kapcsolatban, miért lehet egy subunit sikeres Koreában és egyáltalán minek köszönheti a Super Junior a sikereit.

Viki szerint: Szerintem Amerikában azért nem jönnek szóba az ilyesfajta kiválások, mint a Can you feel it esetében, mert ott szinte iparszerűen űzik a zenei tevékenységet. Külön műfajról van szó, ahol pontos, mindenki által követendő szabályai vannak a csapatban dolgozásnak. Csapaton belül is nagy a versengés, ritka, hogy nincs egy meghatározó tag, aki a vezető szerepét tölti be, általában nem jellemző a teljes egyenjogúság. Harcolnak a központi helyért, a figyelemért, nem ritka, hogy a vezéregyéniség elhagyja a csapatot és szólókarrierbe kezd. A Super Junior esetében nem ismerem a subunit kialakulásának hátterét. Ki dönti el, hogy kik váljanak ki egy szám erejéig? Közös megegyezés alapján hozzák a döntést? Hányan válhatnak ki? Aki kimarad, reklamálhat? Nézzünk utána!
Minden csapat sikerének titka alapszik valamennyire az egyediségen, a magukról kialakított képen. A Super Junior a Bigbanghoz képest visszafogottabb, elegánsabb stílust képvisel, ugyanakkor energikus és vidám. A „Buliznak az elegáns gentlemanek” jó mottójuk lehetne.
Andris szerint: Összességében mind a zenén, mind a videókon érezhető, hogy a Super Junior jóval korábban kezdte el űzni az ipart, mint a Bigbang. Egyértelmű a kétezres évek amerikai popzenéjének hatása, egyébként a klipjeik sem annyira profik, és a zenék sincsenek annyira összerakva. Népszerűségük mögött talán az állhat, hogy ők voltak az egyik első idolcsapat, emellett nagyon sokan vannak, mindenkinek lehet egy saját kedvence a csapatból. Engem annyira nem fogott meg a dolog, de semmivel nem rosszabb az átlag popzenénél