Oké, oké, hogy a blogban felemlegetjük a múltat és beszélünk az elmúlt évek legfontosabb csapatairól és dalairól, de mi lesz a friss húsokkal? Kik azok, akik 2016-ban menőnek számítanak? Kik uralták az év első harmadát? Vagy csak melyek azok a friss dalok, amik a blog írójában az elmúlt hónapokban mély nyomot hagytak? Ha elsősorban a k-pop jelene érdekel és arra koncentrálnál, mik a legfrissebb újdonságok, akkor ezt a bejegyzést neked találták ki. Összeszedtem 10 dalt az elmúlt pár hónapból, ami valamiért nagyon megtetszett és legszívesebben mindenkivel meghallgattatnám.

10. MAMAMOO - Taller Than You
A MAMAMOO dala első hallásra nekem egészen meglepő módon Eminemet idézte fel a We Made You korszakából. Igen, Dél-Korea az, ahol olyan girl groupok is felbukkannak a semmiből, akik egy-egy dalukkal Eminemet idézhetik. A négytagú lánycsapat a Rainbow Bridge World ügynökség égisze alatt debütált még 2014-ben, a Taller Than You-val pedig első nagylemezüket, a Meltinget promózták még februárban. Bár az albumról nem ez lett a legnagyobb siker, én mégis sokkal jobban megszerettem, mint a You're The Best című dalukat, mert a szám kellően pimasz, fülbemászó és a szövegével szerintem minden alacsony lány és fiú 100%-ban együtt tud érezni.


9. KNK - Knock
Március elején debütált a YNB Entertainment öttagú fiúcsapata, a KNK, és engem abszolút megvettek első dalukkal, a Knockkal. Amellett persze, hogy nem mehetünk el a hatalmas eyecandy faktor mellett (innen jelezném minden lánynak, aki épp új kedvenc fiúcsapatot keres, hogy érdemes a fiúkra vetni egy pillantást), a fiúk elképesztően tehetségesek, borzasztóan erős hangi adottságokkal rendelkeznek, amit már több rádióműsorban is megmutattak. A Knock pedig egy erőteljes dal arról, hogy fognak ők a zeneszeretők életébe is betörni. Már itt kopogtatnak az ajtón, szerintem érdemes beengedni őket.


8. VIXX - Dynamite
A napokban jelentette meg a VIXX az új kislemezét, amin kicsit eltértek az eddig sok korszakukra jellemző sötét és rejtélyes témáktól és újra színekbe burkolóztak. Jó döntésnek bizonyult, a Dynamite-ban szerintem minden benne van, amit egy jó tavaszi/nyári slágertől elvárhatunk. Fülbemászó kórus, dinamikus hook, mindez megspékelve egy látványos koreográfiával és videóval, meg persze a zseniális "maybe I'm jealous" sorral a dal legelején. Mivel a dal még csak pár napja mutatkozott be, biztos vagyok benne, hogy még sokat fogjuk hallani.

7. 10cm - What The Spring?
A 10cm egy kéttagú koreai indie csapat, akik a wikipédia szerint például akusztikus folkzenében utaznak. 2010-ben debütáltak, erre a tavaszra pedig a What the spring? címre hallgató dalukkal lepték meg a rajongókat, és ha másért nem, a dalszövegért érdemes ezt a dalt legalább egyszer végighallgatni. Ha valaki, hát ez a két srác megérti milyen tavasszal egyedül lenni és próbálni levegőhöz jutni az émelyítően édes szerelmes párok között. Ezek a sorok magukért beszélnek:

Do you really like spring you fools?
Are cherry blossoms really that pretty you idiots?
Flower petals eventually fall, I hope you all fall too
All of you

Don’t hold hands, don’t link arms, don’t hug each other
Please don’t do anything
Don’t have your heart flutter, don’t have a heart attack, don’t be happy
Don’t come into my vision
Taemin a SHINee fiúcsapat legfiatalabb tagjaként debütált még 2008-ban, de már 2014-ben lehetőséget kapott, hogy szólóban is bizonyítson. Idén februárban pedig megjelent első nagylemeze is Press It címmel, erről lett a legnagyobb siker a Press Your Number. A dal zenéjét nem kisebb név, mint Bruno Mars szerezte, a koreai szövegen pedig Taemin is dolgozott. A dalt ráadásul megspékelte egy nagyon mutatósra és esztétikusra sikerült videóklippel, az élő fellépéseken pedig a látványos koreográfiát is élvezhetjük. Az egész albumot meleg szívvel ajánlom egyébként, több hasonló csoda is felfedezhető rajta.

Inkább nem mennék részletesen bele, milyen logika mentén indította el az SM Entertainment legújabb csapatát, az NCT-t, a lényeg, hogy első csoportjának, az NCT U név alatt futó hattagú csapat nemrég debütált The 7th Sense című dalukkal. Ne tévesszen meg senkit, hogy csak öten vannak a videóban... tényleg bonyolult a rendszerük. Ennek ellenére a The 7th Sense az év egyik legígéretesebb újdonságának tűnt már első hallásra is, a trap és a csapat szerint future bass stíluselemeket hordozó dal nagyon elüt attól, amit a k-poptól várna az ember. A friss hatást erősíti a videóklip, a pirosban úszó képernyő és a már-már indokolatlanul esztétikus egyéni snittek remekül megférnek a koreográfiával.


Szó szerint a semmiből érkezett a napokban a BTS új videója, amivel a május másodikán megjelenő új lemezt promótálja a Big Hit Entertainment héttagú fiúcsapata. A fiúk tavaly annyi bevételt szállítottak az ügynökségnek, hogy ezzel megelőzték a többek között a nagy hármashoz tartozó YG Entertainment és a JYP Entertainment ügynökségeket is, kétségtelen, hogy napjaink egyik legnépszerűbb idolcsapatáról beszélünk. A Young Forever címe magáért beszél, s minden megtalálható benne, amiért a BTS ennyire szerethető: nagyon okos rapszövegek, erős vokál, fülbemászó refrén, elgondolkodtató sorok. A hozzá készült videó bár nem ad egyértelmű magyarázatot az előző videók történetére, egyszerűen annyira gyönyörű képeket sorakoztat fel egymás után, hogy lehetetlen nem szeretni.

2009-ben debütált a Cube Entertainment színei alatt az öttagú 4Minute lánycsapat. Hetedik EP-jük jelent meg idén februárban, amiről a kislemezes dal, a Hate azóta a klubok egyik kedvence lett, és nem véletlenül: a dal zenéjét Skrillexnek köszönhetjük, amit a refrénen egyből is észrevehetünk. A Hate szerintem az elmúlt hónapok egyik legbadassebb dala, amiben egyszerre hallhatjuk a lányok gyönyörű hangját, a refrén alatt viszont kiereszthetünk minden felgyülemlett feszültséget. Tényleg van abban valami megnyugtató, ahogy a 4Minute-es csajokkal énekled együtt, hogy I HATE YOU. I DON'T NEED YOU. A videót a piros-fekete-fehér színkombináció uralja, és szerintem mind szeretnénk legalább egy napig annyira menők lenni, mint ez az öt lány a klipben.

A GOT7 a JYP Entertainment jelenleg legnépszerűbb fiúcsapata, a hét srác 2014-ben debütált Girls, Girls, Girls című dalukkal. Idén márciusban érkezett új lemezük, a Flight Log: Departure, amiről a Fly-hoz készült videóklip. A dal címéhez igazodva a videó is egy repülőtéren játszódik, sőt, a koreográfia is végig a repülést idézi. Ahogy azt a fiúktól megszokhattuk, a téncmozdulatokban nem lehet hibát találni, a dal pedig egyszerre mutatja meg komolyabb és játékos énjüket. A fiúk elmondása szerint a Fly a húszas éveink szabadságáról szól. Ha szeretitek a fülbemászó hookokat, ha odavagytok a gyönyörű falsettokért, vagy csak egy kellemes tavaszi dalt kerestek, a Fly jó választás lehet, ahogy az egész lemez is, a Fish és a Beggin On My Knees például nagy kedvenceim.


A 2011 óta aktív Block B is tavaszra időzitette a legújabb comebacket, új albumukkal azonban eléggé eltértek attól, amit eddig megszokhattunk tőlük. A csapat vezére, Zico már az új dalok megjelenése előtt elmondta, próbált kísérletezni a számok megírásakor és valami teljesen mással fognak előjönni, mint amire számítanánk, és igaza lett: a Blooming Periodot egyértelműen a balladák és a komolyabb dalok dominálják, közöttük is kiemelkedik a kislemezes Toy, ami arról mesél, milyen az, ha az embert egy kapcsolatban kihasználják. A dalban kiemelkedik a vocal line elképesztő hangi adottsága, a videó pedig a szemeteszsákok és kukák aktív jelenléte ellenére is gyönyörű lett. Bár elsőre kissé szokatlannak tűnhet a Block B komolysága, élőben is nagyon jól átadják a dal hangulatát, a koreográfia pedig külön kedvencem lett az első hetekben.