Megtetszett egy videó, de fogalmad sincs, merre indulj tovább? Kigugliztad a csapat nevét, de fogalmad sincs, hogy megbízhatsz-e abban, amit a wikipédián írnak? Szívesen megtanulnád a csapattagok nevét és archoz is kötnéd őket, de egyelőre mindannyian ugyanúgy néznek ki? Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod vagy csak valamilyen egyéb okból elkezdtél érdeklődni a koreai kultúra iránt, jó helyen jársz. Ebben a bejegyzésben megpróbáltam olyan oldalakat összegyűjteni, amik nekem sokat segítettek az első hetekben, hónapokban. Valahonnan mindenkinek el kell kezdenie, soha ne érezzétek hát amiatt rosszul magatokat, hogy tanácstalanul ültök a számítógép előtt.



1. Miss Kpop - K-pop Profiles
A Miss Kpop blogon angol nyelven szinte az összes népszerű k-pop idolcsapat tagjainak adatait megtaláljátok, így nagyon jó kiindulópont lehet, ha megszeretnétek tudni, kik az adott csapat tagjai, hogy néznek ki, mennyi idősek, és mit érdemes róluk még tudni. A profilok nagyon hasonló felépítésűek: előbb megtudhatjátok, melyik országban milyen ügynökségnél dolgozik az adott csapat, majd a tagok következnek, a leaderrel kezdve, majd születési sorrendben a legidősebbtől egészen a maknae-ig, vagyis a legfiatalabb tagig. A név és a művésznév mellett megtudhatjátok a tagok pozícióját a csapatban, magasságát és súlyát, sőt a vércsoportját is (az se tántorítson el ilyen rettentően fontos adatoktól, hogy a saját vércsoportotokat sem tudjátok). Emellett gyakran szerepel az adatok között, hogy az adott tag honnan érkezett, illetve egy-két extra információ. Kiindulásnak ezek a profilok mindenképp hasznosak, főleg, hogy a lap alján általában minden kislemezes daluk címét és videóját is megtaláljátok.

2. Kpopinfo114 és Kpop 101 - Who's who
Oké, tegyük fel, hogy megjegyeztétek, melyik csapatot kik alkotják, de a videókban még mindig nehezetekre esik megkülönböztetni ki kicsoda. Ne hibáztassátok magatokat, egyes előadók gyakrabban változtatnak hajszínt és stílust, mint mi nadrágot. Ennek ellenére nem lehetetlen feladat beazonosítani, egyes videókban kik szerepelnek és ebben segítségetekre lehet ez a két blog. Előadókra és videókra lebontva megtalálhatjátok itt, az egyes tagok hogy néztek ki az adott klipben, hála a klipből kivágott kis jeleneteknek. Persze ez sem mindig elegendő segítség, főleg, ha a tagok legalább háromféle outfitben megjelennek egy videóban, így még mindig összekeverhetitek őket. De ilyenkor sincs para, hiszen nagyon sok esetben segítségetekre lehet a...

3. LearnKPOPnamesWithMe - Feliratos videók
... LearnKPOPnamesWithMe Youtube csatornája, ahol jelenleg több mint 100 videót találhattok meg "members name feliratokkal". Ez azt jelenti, hogy miközben megy a videóklip, a képernyő alján megtaláljátok, épp melyik tag szerepel az adott snitten, illetve táncos jeleneteknél ki áll a koreográfia közepén. Ha párszor végignéztek egy ilyen videót, már sokkal könnyebben felismeritek a tagokat a többi interjúban, képen és videón, ezt garantálni merem. Sajnos a csatorna már nem igazán frissül, de biztos vagyok benne, hogy lesz majd, aki a jövőben pótolja az ilyen hiányosságokat és az új csapatokat is könnyebben be lehet majd azonosítani.

4. K-Ville Entertainment - Videók minden mennyiségben
Ha már nagyjából képbe kerültetek a csapatok tagjaival és szeretnétek továbblépni, vagy épp az előadók helyett sokkal jobban érdekel, milyen zenét csinálnak, melyik videók épp a legmenőbbek, vagy melyek azok a k-pop alapdalok, amiket mindenképp végig kell nézni, akkor a K-Ville Entertainment Youtube csatornája is jól jön majd a böngészés során. Amellett, hogy az oldal létrehozott egy lejátszási listát a legalapvetőbb k-pop dalokkal, hetente kijön egy top 50-es listával, így viszonylag könnyen képbe kerülhetsz a legújabb zenékkel és videókkal kapcsolatban. Ha pedig már mélyebben elmerültél a korei kultúrában, kipróbálhatod a játékaikat is, ahol 10 másodperces instrumentális részletekből kell kitalálni k-pop dalokat.

5. allkpop és soompi - Ha információk kellenének
Ha pletykaéhes vagy, vagy csak az érdekelne, mi folyik épp kedvenc csapataid háza táján és nem értesz koreaiul (a legjobbakkal is megesik), akkor érdemes gyakran böngészni az allkpop és soompi oldalakat, amik talán a legnépszerűbb angol nyelvű k-pop híroldalak. Persze a pletykák és a hírverések néha itt is teret nyernek, sokan illetik kritikával például az allkpop-ot, amiért figyelemhajhász és nem mindig 100%-ban igaz információt közölnek le, de sokszor azért ennek ellenére hasznos és fontos információkat olvashatunk ezeken az oldalakon és könnyebben naprakészek lehetünk.