A következő bejegyzéssel kezdődik csak az igazi móka a blogon és végre megtudhatjátok, mit gondol Viki és Andris egy-egy k-pop csapat számairól. Ahhoz azonban, hogy tájékozottak lehessetek, érdemes előtte röviden megismerni a BIGBANG történetét. Pár pontban röviden összeszedtem nektek, amit Korea egyik legismertebb idolcsapatáról tudni érdemes, erre a bejegyzésre érdemes tehát akkor is visszatérnetek, ha esetleg megtetszik nektek a csapat valamelyik dala és szeretnétek mindent megtudni a BIGBANGet alkotó öt srácról.





RÖVID ADATLAP
Csapatnév: BIGBANG
Ügynökség: YG Entertainment
Debütálás: 2006.
Tagok:
G-Dragon (Kwon Jiyong) leader
T.O.P (Choi Seunghyun)
Taeyang (Dong Youngbae)
Daesung (Kang Daesung)
Seungri (Lee Seunghyun) maknae

Ahogy azt már több bejegyzésben is említettem, a BIGBANGet nem lehet megkerülni, ha a k-pop legfontosabb szereplőiről beszélünk. Egyértelműen a koreai zeneipar legsikeresebb "termékei" közé tartoznak, bár már rég túlnőtték a stílussal kapcsolatos sztereotípiákat, és ők maguk sem szeretik, ha zenéjüket k-popnak definiálják. A csapat 2006-ban debütált a YG Entertainment ügynökségnél, de az első dal megjelenéséig sem volt egyszerű dolga az öt tagnak, azaz a leader G-Dragonnak, a rapper T.O.P-nak, valamint Taeyangnak, Daesung-nak és Seungrinak. G-Dragon és Taeyang hat évig gyakornokoskodtak a debütálás előtt, T.O.P előbb visszautasította az ügynökség túlsúlya miatt, így hirtelen kellett nagyon sok kilótól megszabadulnia. A fiúk sorsáról ráadásul egy túlélőshow döntött, ahol a YG Ügynökség válogatta a BIGBANG tagjait. A jelenlegi maknae, Seungri egyszer már kiesett a műsorból, később mégis visszakerült, s a debütáló csapat részese lehetett.

2016 augusztusában Szöulban, a YG Family koncertjén debütáltak, decemberben pedig már első koncertjüket tartották. Az első nagy fordulatot a 2007-ben kiadott Always album hozta: itt már a csapat teljes mértékben részt vett a BIGBANG körüli kreatív folyamatokban, G-Dragon írta és komponálta a lemez legtöbb dalát, így a kislemezes Liest is, ami az első igazi sikerük és az első nr.1 daluk lett. A második EP is hatalmas eredményeket hozott: a Last Farewell című számuk nyolc hétig állt a Juke-On's Chart élén, koncertjeikre pedig 10 perc alatt elfogytak a jegyek. Ebben az évben már a díjátadókon is tarolt a csapat, és egyes jelentések szerint év végére 11,5 millió dolláros bevételre tettek szert.

2008 elejére már a Japán piacra is sikerült betörniük első japán nyelvű albumukkal. Kijött ebben az évben a harmadik koreai EP is, a Stand Up már több, mint 100 ezer példányban elkelt és a kislemezes dal, a Haru Haru hat hétig vezetette a slágerlistákat. Megjelent még ebben az évben a második teljes koreai album, a Remember, amely már a 200 000 eladott példányszámot is átlépte, és a lead single Sunset Glow mellett a második promózott dalként kihozott Strong Baby, Seungri szóló dala is nagy siker lett.



2009-ben kisebb szünetre ment a BIGBANG, de a tagok ezt az időszakot arra használták, hogy szólóban is alkothassanak, bár egy Japán album erejéig még összeálltak az év első felében. Augusztusban aztán megjelent G-Dragon első szólóalbuma, a Heartbreaker, ami 210 ezer példány felett fogyott, Taeyang megjelentette a Where U At? és a Wedding Dress című dalait, T.O.P szerepet kapott az Iris című drámában, de Seungri és Daesung is a színészkedéssel kacérkodtak. 2010-ben aztán G-Dragon és T.O.P állt össze, és a csapat első subunitjaként GD&TOP művésznévvel kiadták első albumukat. Szintén ekkor jelent meg Seungri első szólólemeze, a VVIP.

2011-ben aztán visszatért a csapat, a Tonight EP már az első héten több mint 100 ezer példányban kelt el. Az albumot már a kritikusok és méltatták, sokan dicsérték a fiúk fejlődését az előző évekhez képest. Az első igazi nemzetközi elismerést is ekkor zsebelték be: az MTV EMA díjátadón megkapták a Best Worldwide Act díjat, a szavazás során több, mint 58 millió szavazatot gyűjtöttek. A 2011-es bevételük már több, mint 84 millió dollárra volt tehető.



2012-ben jelent meg a következő EP, az Alive, ami még a Billboard Top 200 150. helyére is felférkőzött, így ők lettek az első koreai előadók, akiknek erre a listára sikerült felkerülniük, és több amerikai lap, így a Time is cikkezni kezdet róluk. Márciusban jelent meg a Fantastic Baby videója, ami a mai napig a csapat legsikeresebb dala, youtube-on több mint 200 millió megtekintést elért és több amerikai és európai műsorban, oldalon szóba került már. 2013 aztán újra a szólótevékenységek éve volt: megjelent Daesung első albuma, G-Dragon kihozta új lemezét, a Coup d'Etat-t, Seungri is új EP-vel jelentkezett, T.O.P újra filmezett és megjelentette új dalát, Taeyang pedig 2014-ben kidobta második albumát, a Rise-ot.

Szintén 2014-ben jelent meg G-Dragon és Taeyang közös dala, a Good Boy, ami hatalmas siker lett. 2015-ben jelentette be a csapat visszatérését, a MADE albumot négy részletben jelentették meg, s a dalokhoz videóklipek is készültek. Az új anyag rettentő népszerű lett, a Bang Bang Bang már 100 millió felett jár nézettségben, de a Loser és a Bae Bae is egyre közelebb jár ehhez a számhoz. A fiúk egy sokkal érettebb stílussal tértek vissza, ráadásul GD és T.O.P újra lehetőséget kapott arra is, hogy közös számot adjanak ki. A BIGBANG idén ünnepli tizedik születésnapját, így 2016 is minden bizonnyal különleges év lesz a csapat életében.