A múlt héten megismerkedhettetek a k-pop huszadik századi előzményeivel, az angolszász népdaloktól a troton keresztül eljutottunk egészen a nyolcvanas-kilencvenes évekig, amikorra a nyugati popzene már jelentős befolyást gyakorolt a koreai előadókra, de a balladák is hatalmas népszerűségnek örvendtek. A Kis k-pop töri második részében az első k-pop csapatokat és úgy összességében az első generációt vesszük egy kicsit górcső alá, persze csak röviden, tömören, hogy könnyen emészthető legyen és ne váljon ez a bejegyzés sem egy történelemkönyv lapjává.

Seo Taiji and The Boys
Kicsit talán különös, de mai utazásunkat a koreai popzene múltjában egy metálegyüttessel kezdjük. Jung Hyuncheol, akit a legtöbben csak Seo Taiji-nek ismernek, ugyanis Dél-Korea feltételezhetően első heavy metal bandájában, a Sinawe formációban kezdte pályafutását 1986-ban. Már az első albumuk is rettentő népszerű volt, több, mint 400 000 példányban kelt el, a metálbanda azonban mégis feloszlott 1991-ben. Seo Taiji sem tétlenkedett, s Yang Hyunseok és Lee Juno társaságában megalapította a Seo Taiji and The Boys csapatot, s 1992-ben ki is adták első kislemezüket, ami teljes mértékben felrázta a koreai könnyűzene életét. A debütáló I Know című daluk akkora siker lett, hogy 17 héten keresztül uralta a lejátszási listákat, pedig a techno, dance és hip-hop alapokat is ötvöző szám akkor még nagyon szokatlannak számított Koreában. A későbbi albumaik is hasonlóan sikeresek lettek, még akkor is, ha évről évre egyre inkább a rockzene felé fordultak és szövegeik is egyre provokatívabbak lettek. Negyedik albumukat társadalomkritikus szövegeik miatt majdnem be is tiltották, s a csapatot sátánista üzenetek közvetítésével vádolták. A csapat viszont nem volt hosszú életű, mindössze négy év után, 1996-ban be is jelentették feloszlásukat. Seo Taiji az Egyesült Államokba utazott, majd később sikeres szólókarriert épített fel Koreában, Yang Hyunseok pedig ügynökséget alapított, a YG Entertainment pedig mára Dél-Korea egyik legjelentősebb ügynökségévé vált.

Az első generáció
A dél-koreai idolcsapatokat és előadókat az alapján osztjuk generációkba, hogy melyik évben debütáltak. Bár maga a műfaj is csak épphogy húsz éves, mégis már több generációt számolhatunk. Az első generáció tagjainak azokat az idolokat tartjuk, akik 1996. és 2000. között léptek a nagyközönség elé. Az első generációt s az idolokról kialakult gondolkodásmódot alapvetően határozta meg Lee Sooman, aki 1989-ben megalapította az SM Entertainment ügynökséget, ami a mai napig a legnagyobb ügynökségnek számít Koreában. Sooman ügynöksége volt az első, ami fiatal tehetségek képzését tűzte ki céljául. Ezekben az években alakult ki az is, mit értünk az idol szón. Az idolok olyan, elsősorban énekkel ÉS tánccal foglalkozó előadók, akiket hosszú éveken keresztül képeznek az ének, zene, tánc, előadói képesség, kommunikáció és színészet területén, s nagy hangsúlyt fektetnek stílusának, imidzsének, személyiségének formálására, kialakítására.

H.O.T vs Sechs Kies
1996-ra tehető az első fiúcsapat debütálása, ekkor jelent meg ugyanis a H.O.T, vagyis Highfive Of Teenagers (mielőtt megijednétek, lesz idiótább név is) első dala. Az öt tagú fiúcsapat első számukkal még nem ért el nagy sikereket, nem sokkal később viszont kihozták Candy címre hallgató vidám dalukat, ami már sokkal kedveltebb lett egész Koreában. Amerika is felfigyelt nemsokára a tehetséges fiúkra, 1998-ban ugyanis elnyerték az MTV Legjobb nemzetközi videónak járó díját a We Are The Future klipjükért. Természetesen hatalmas rajongótáborral rendelkeztek, a lelkes fanok a White Angels nevet kapták, ám nevükhöz több botrány is kapcsolódott: egyrészt sokan felháborodtak, ha valamelyik tagról kiderült, barátnője van, másrészt pedig állandóan összetűzésbe keveredtek a DSF-fel, vagyis a Sechs Kies nevű fiúcsapat rajongóival. A Sechs Kies 1997-ben debütált a DSP Media ügynökség alatt. A hattagú csapat két részből állt: a Black Kies trió a rap részekért, a White Kies trió pedig a vokálért volt felelős. Mindkét fiúbanda nagy sikereket ért el a 90-es évek második felében, az új évezredben viszont már nem voltak meghatározóak: a H.O.T 2001-ben feloszlott, a Sech Kies is bejelentette feloszlását, ám 2016-ban sokak örömére tértek vissza, így régi rajongóik nosztalgiázhattak.

g.o.d és 1TYM
Nemcsak az előző két banda tartozott azonban a korszak meghatározó fiúcsapatai közé. 1999-ben debütált a JYP ügynökség öttagú fiú idolcsapata, a g.o.d (Groove Over Dose), akiknek egyik albumukból több, mint 1 millió példányt sikerült eladniuk, valamint ők voltak az elsők, akik mindhárom fő koreai zenei csatorna legrangosabb zenei díját hazavihették. A Yang Hyunseok által alapított YG Entertainment sem tétlenkedett a 90-es években: 1998-ban debütált a négytagú hip-hop formáció, a 1TYM, akik bár hivatalosan még ma sem oszlottak fel, 2005. óta nem adtak ki közösen anyagot. Egyik taguk, Teddy Park viszont azóta a YG Entertainment egyik legfontosabb producerévé vált.

A korszak lánycsapatai
Természetesen az első girl groupok is megjelentek már a kilencvenes években. A legelső lánycsapat szintén az SM Entertainmenthez köthető, az S.E.S névre hallgató háromtagú formáció 1997-ben debütált kislányos megjelenéssel és cuki dalokkal, ami azóta is a k-pop és az ázsiai zenei kultúra meghatározó eleme. A korszak másik meghatározó lánycsapata a Baby V.O.X volt, akikhez több botrány is köthető. A Baby V.O.X először egy érett, szexi stílussal próbálta a közönség szeretetét kivívni, a konzervatív hallgatóság erre viszont nem volt vevő, így a csapat ügynöksége csak imázs- és tagváltással érhette el, hogy szerethetővé váljanak. Hetedik albumuk megjelenésekor, 2004-ben viszont újra a címlapokra kerültek, mert egyik dalukban Tupac Shakur rapjét engedély nélkül használták fel. 2005-ben két tag kilépett a csapatból, így végül 2006-ban oszlottak fel. Népszerű csapatnak számított még az 1998-ban debütált Fin.K.L (Fine Killing Liberty) is,  négytagú girl group inkább r'n'b stílusban utazott, s 2005-ig voltak aktívak.



Shinhwa, az örök túlélő
Az első generációs idolcsapatok közül egyetlen van, ami a mai napig aktívnak mondható, ez pedig a Shinhwa. A hattagú fiúcsapat az SME alatt debütált 1998-ban, s bár eleinte sokan a H.O.T formációhoz hasonlították őket, saját maguknak sikerült kivívni sikereiket. 2003-ban a tagok kiléptek az SM Entertainmenttől, s annak ellenére együtt maradtak, hogy különböző ügynökségekhez szerződtek le. Beperelték az SME-t, s végül megnyerték a Shinhwa név jogaiért zajló tárgyalássorozatot. 2008-ban mentek szünetre, hogy mindannyian letöltség kötelező katonai szolgálatukat, 2011-ben pedig saját céget alapítottak, s nem sokkal később kiadták 10. majd 11. albumukat is. Legutóbb 2015 februárjában adtak ki albumot, s tűntek fel több zenei showműsorban is.