Igen, igen, végre eljött a lánycsapatok ideje is. Nincs mivel védekeznem, ha csak rajtam múlna, inkább fiúcsapatokat néznénk órákon keresztül, de tudom pontosan, hogy a k-pop nem csak ebből áll és illik figyelmet fordítani a hasonlóan tehetséges lányokra is. Ki mással kezdenénk a lánycsapatok vizsgálatát, mint a Girls' Generation, vagyis az SNSD formációval, akikről pont nemrég írtam az egyik K-pop töri részben, A lányok mai napig az egyik legsikeresebb k-pop csapatnak számítanak és PSY mellett általában az ő nevük kerül elő először, ha nem rajongókat kérdeztek a k-popról. De hogy Vikinek bejön-e a lányok zenéje, az csak most fog kiderülni.




RÖVID ADATLAP
Csapatnév: Girls' Generation
Ügynökség: SM Entertainment
Debütálás: 2007
Tagok: Taeyeon, Sunny, Tiffany, Hyoyeon, Yuri, Sooyoung, Yoona, Seohyun
Volt tag: Jessica

Szóval elsősorban idehoznám a K-pop töri legutóbbi részét, INNEN a legfontosabb információkat megtudhatjátok a kilenctagú lánycsapatról. Kicsit kitérnék inkább az imidzsre, amit a lányok képviseltek az elmúlt években, és ami mintaként szolgált nagyon sok lánycsapat számára. Az első éveikre az egyenruhák voltak jellemzők, mindenki "ugyanúgy nézett ki" a színpadon, első dalukhoz ráadásul iskolai egyenruhát öltöttek, így aztán gyorsan rájuk ragadt a kislányos cuki imidzs. A 2009-es Geevel aztán elképesztő divathullámot indítottak el a színes farmernadrágokkal, de az egyenruhákhoz még ilyenkor is többször visszatértek: az Oh!-t többször cheerleader ruhában, a Genie-t pedig tengerésznek öltözve adták elő. A Run Devil Runnal váltottak a sötétebb, komolyabb outfitek irányára és ez a komorabb hangulat a dalra is jellemző volt. 2011-ben viszont igazi hősnőkké válták és végre elengedték egy kicsit az azonos kinézetet: minden énekesnő a saját ízlésére, személyiségére formált fellépőruhát kapott. Mostanra, 2015-re pedig náluk is előtérbe került a szexibb, vadabb kinézet a You Think és a Catch me if you can alatt.
Többen két kategóriába osztják az SNSD eddigi stílusait, conceptjeit. Az egyik a Gee és a Genie, valamint az újabb dalok közül mondjuk a Lion Heart által képviselt ártatlan, cuki, boldog kinézet, a másik pedig, amit például a Run Devil Runban vagy a You Thinkben mutattak: egy érettebb, nőiesebb, mégsem túlszexualizált stílus.

A Girls' Generation több szempontból is kiemelkedő a k-pop csapatok közül. Sokan tartják úgy, hogy nekik köszönhető, hogy a koreai közönség figyelme a 2000-es évek elejének fiúcsapatdömpingje után újra a női előadók felé terelődött. A nemzetközi média is többször emlegette őket Ázsia legmenőbb lánycsapataként vagy épp az ázsiai Spice Girlsként, de a Harvard Egyetem tanulói még tanulmányokban is elemezték a csapat sikerét.Ők voltak az első lánycsapat a világon, akiknek négy videójuk is 100 milliós feletti nézettséget ért el youtube-on: a Gee, az I Got A Boy, a The Boys és a Mr. Taxi is átlépte már az álomhatárt. Kétségtelen tehát, hogy a k-pop egyik legjelentősebb csapatáról beszélünk.

Miért is szerethető az SNSD?
Leginkább azért, amiért az emberek odavoltak a Spice Girlsért. Meg persze a cukiságfaktor elhanyagolhatatlan. Sőt, nem meglepő módon nagyon sok férfi tölti azzal az idejét, hogy SNSD videókat néz a neten. Ki tudja persze, hogy miért, de valószínűleg nem a Gee rágógumiszagú popzenéjébe szerettek bele. Egyébként meg a dalok elképesztően aranyos vagy menő koreográfiákkal vannak alátámasztva, amiket könnyen utánozhatunk mi is, vagy legalábbis azt képzelhetjük, hogy valamennyire hasonlóan mozgunk. A lányok szólóban és subunitokban is akívak, így az egyéni képességeiket is csillogtathatják, Taeyeon dalai például mindig nagy sikereket aratnak.

Milyen videókat nézünk meg?
Természetesen nem hagyhattam ki a már ezerszer emlegetett Gee-t, ami még mindig a k-pop egyik legmeghatározóbb dalának számít. Hasonlóan fontos és népszerű az I Got a Boy is, ami igazi Youtube-szenzációnak számított annak idején. Végül újabb dalokkal is meg akartam ismertetni Vikit, így került a válogatásba még a You Think és a Lion Heart is.

GEE


Viki szerint: A banda egy kellemes tini lánycsapat benyomását kelti. Nagyon cuki és színes minden, a világuk idilli. A dal is aranyos.

I GOT A BOY


Viki szerint: Ez jóó :D Az elején teljesen azt hittem, hogy egy viszonylag „megszokott” hangzású számmal lesz dolgom, de tévedtem. Nagyon tetszett a bevezető, aztán teljes káosz keletkezett. Vagányak lettek, életrevalók, össze-vissza énekelnek.

YOU THINK


Viki szerint: Kellemes a hangzás, de nem ez a szám lesz a kedvencem. Itt is nagyon csinosak és menők a lányok, ahogyan azt el is várják tőlük a rajongók.

LION HEART


Viki szerint: Ez a dal tetszik! :) Kellemes hangzású és jó a refrén! Nagyon csinik a csajszik. Tetszik a ruhájuk, a helyszínek, még a sminkjüket is megcsodáltam.:)