Kezdhetnénk azzal mindent, hogy sokak szerint kétféle ember van: aki imádja a koreai popkultúrát és aki nem ismeri eléggé. A helyzet persze nem ilyen egyszerű, és ez a blog pont ezért jött létre: egyrészt szeretnénk megismertetni minél több emberrel Dél-Korea csodálatos világát, másrészt viszont azt is szeretnénk megörökíteni, milyen első reakciókat és benyomásokat vált ki a k-pop emberekből: mert lehet az ember akármekkora rajongó, ezer százalék, hogy az elején érték olyan élmények is, amiket nem nagyon tudott hova tenni.

 

Kik vagyunk mi?
Három egyetemista hallgató, teljesen eltérő érdeklődési körrel és ízlésvilággal, de pont ezért hoztuk létre ezt a blogot, egyfajta kísérletként. Fanni már hónapok óta megállíthatatlan k-pop-lázban ég. Ezalatt a viszonylag rövid idő alatt igyekezett minél többet megtudni az ázsiai ország popkultúrájáról, az előadókról, a rajongókról és összességében az egész országról, most pedig azon van, hogy a még közel sem teljes tudását és rajongását minél több emberrel megoszthassa. Andris és Viki pedig valószínűleg még a Gangnam Stylet is messziről kerülte, ha megszólalt a rádióban. Teljesen újak a k-pop világában és azért vanak itt, hogy kíméletlenül és elfogulatlanul értékeljenek és véleményezzenek mindent, ami elé kerül a következő hetekben.

Mi lesz a blogon?
Ahogy az sejthető, lényegében kétféle posztokat várhattok tőlünk: Előbb Andris és Viki próbál meg majd végignézni és véleményezni k-pop videókat, meghallgatni dalokat és egy kicsit ismerkedni a kultúrával, ezt követi majd Fanni (kicsit elfogult) értelmező posztja, ahol röviden összefoglalja, mit érdemes tudni az adott énekesekről vagy videókról, és ha kell, meg is védi őket a túl erős kritikáktól. Úgy gondoljuk, így, hogy két oldalról vizsgálunk meg mindent, a szkeptikusokat és a k-popért rajongókat is be tudjuk majd vonni az esetleges vitákba, valamint a blogot egyfajta lehetőségnek is tartjuk, hogy ti is közelebbi kapcsolatba kerülhessetek Dél-Koreával.

Kinek ajánljuk akkor a How To K-pop blogot?
Lényegében mindenkinek. Annak, aki még nem ismerkedett meg a k-pop világával, de már nagyon zavarja, hogy egyre több helyen találkozik vele. Annak, akinek titokban tetszett a Gangnam Style, de nem nagyon tudta, hol keressen még ilyen zenét. Annak, akinek kifejezetten nem tetszett a Gangnam Style és abban a tévhitben él, hogy az összes koreai zene ilyen. Annak, aki azt gondolja, a koreai popzene valami olyasmi, amit Avril csinált a Hello Kittyben. Aztán annak is, aki már évek óta hatalmas rajongó és már el is felejtette, milyen volt az, amikor nem a k-pop tette ki a napjai kilencven százalékát. Annak, aki nyitott az idegen kultúrák iránt és érdekli, a világ másik felén milyen most az élet. Annak, aki szereti az idegen nyelveket és szívesen magára szedne egy-két kifejezést. És persze annak is, aki rettentően szkeptikus és szeretné, ha valaki megerősítené abban, hogy a koreai popzene egy nagy kupac szar. Mi szívesen látunk mindenkit!

A k-pop legyen veletek!