Meg sem próbálkozom a "legikonikusabb" vagy "legjelentősebb" jelzőkkel, hiszen valószínűleg nincs két ember, akinek ez a listája teljes mértékben megegyezne. Igyekeztem viszont 10 olyan dalt összeválogatni, ami valamilyen szempontból volt a koreai popzene alakulására, vagy a koreai popkultúra megítélésére külföldön. Természetesen a 10-es lista nagyon-nagyon szűk és legalább 20-30 olyan dalt fel lehetne sorolni kapásból, amik jelentősen alakították a k-pop alakulását vagy csak valamiért hatalmas közönségkedvencekké váltak. A lista teljesen szubjektív, de ha valaki ma megkérne, hogy mutassam meg neki a legfontosabb k-pop dalokat, én talán ezeket választanám először.

10. SHINee - Ring Ding Dong
A 2008-ban debütáló öttagú fiúcsapatnak nem kellett sokáig várnia, hogy felkerüljenek a k-pop térképre, a 2009-es Ring Ding Dong ugyanis hatalmas népszerűségre tett szert, és a fiúk a 2010-es Lucifer album kislemezével biztosították, hogy hosszútávon a pályán maradnak. A Ring Ding Dongban minden megvan, ami egy jó partydalhoz kell és a mai napig megmozgatja a táncolni vágyókat, ha megszólal egy buliban. A fülbemászó ring ding dong mellett az akár "cola cola cola cola'-nak is hallható "go rocka rocka rocka" rész garantálja, hogy ha egyszer végighallgattad ezt a dalt, napokig a fejedben járjon, még úgy is, hogy szinte semmit nem értesz a szövegéből. A Ring Ding Dong 2009 óta már több, mint hatvanmillió youtube-megtekintésnél jár, de ami ennél is fontosabb, a SHINee azóta is az egyik legjelentősebb és legnépszerűbb fiúcsapat Koreában.

9. EXO - Growl
Az EXO komolyan vette a "the more the merrier"kifejezést, 2013-ban, a Growl megjelenésekor ugyanis még 12 tagot számlált a fiúcsapat. Az első, XOXO névre hallgató albumukat promótáló Growl rögtön hatalmas siker lett, köszönhetően a fülbemászó dallamnak és a videóban látható lenyűgöző koreográfiának. Annyira felkeltette a hallgatóság figyelmét a kislemez, hogy az XOXO lett a legjobban fogyó album Koreában 2001. óta, több, mint egymillió példány fogyott belőle, a sikereket pedig az koronázta meg, hogy a Growl elnyerte a World Music Awards Best World Song díját is. Az EXO azóta is sikert sikerre halmoz, s bár jelenleg már csak kilencen alkotják a csapatot, 2015-ös slágereik is hasonló népszerűségnek örvendek, mint az áttörést meghozó Growl.

8. TVXQ! - Mirotic
2008-ban jelent meg a TVXQ negyedik koreai stúdióalbuma, a Mirotic, amit az ugyanerre a névre hallgató dallal promóztak - rettentő sikeresen. Az album igazi áttörést jelentett a csapat számára és a kritikusok is méltatták, nem véletlenül lett 2008. legjobban fogyó lemeze. Négy év után ez volt az első album, amiből 500 ezer példánynál több fogyott, a dal pedig összesen 9 első helyezést hozott el különböző zenei műsorokból. Ázsiában több, mint négymillió példányban töltötték le, ezzel az egyik legsikeresebb ázsiai kislemeznek számít. Kisebb botrány is kialakult azonban a Mirotic kapcsán, mivel a dalszöveget túl provokatívnak és szexuálisnak ítélték a fiatalok számára, s az album így 19+  besorolást kapott, valamint csak este 10 után mutathatták TV műsorokban. Az SM Entertainment ügynökség, bár nem értett egyet a döntéssel, készített egy "tiszta verziót" is a dalhoz és a különböző díjátadókon már ezt adták elő a fiúk.

7. Hyuna - Bubble Pop!
Hyuna a 4Minute egyik énekesnőjeként volt ismert, amikor 2011-ben kihozta debütáló EP-jét, rajta a Bubble Pop! című dallal, ami a mai napig az egyik legnézetebb k-pop videónak számít. A könnyen megjegyezhető dallamoknak és a Koreában kifejezetten szexinek és provokatívnak titulált videónak köszönhetően a Bubble Pop! hamar bekerült a köztudatba és mindenki kedvence lett. A botrány a szexi videó miatt Hyunát sem kerülte el, nemcsak a videót, hanem a koreográfiát és a fellépőruhákat is "túlzottan szexuálisan szuggesztívnek" titulálták. A dalt ennek ellenére több, mint kétmillióan letöltötték, sőt az amerikai zenei magazin, a SPIN év végi, 2011 legjobb 20 dalát felsorakoztató listájára is felkerült, 2016-ban pedig a Family Guy egy részében parodizálták ki.

6. GD X TAEYANG - Good Boy
Ha van olyan dal, amiben biztos vagyok, hogy még a nem k-popot hallgató barátaimat és ismerőseimet is a táncparkettre csábítaná, az a Bigbang két tagjának, G-Dragon és Taeyang duójának Good Boy című száma. A 2006-ban debütált csapat két tagja már korábban is dolgozott együtt, például Taeyang szólóalbumán is, de a 2014-es Good boyban minden benne van, ami egy tökéletes hip-hop klubslágerhez kell, nem véletlen, hogy több dj is beleillesztette repertoárjába. A Good Boyról már megjelenésekor lehetett sejteni, hogy hatalmas siker lesz, hiszen a videót az első huszonnégy órában több, mint kétmillióan tekintették meg. Azóta sem csüggedt a lelkesedés, a klip a napokban fogja elérni a 100 milliós nézettséget, de a dance practice videó is elképesztő nézettséget produkál, már több, mint 24 millióan látták.

5. PSY - Gangnam Style
Ahogy már az előző bejegyzésben is említettem, bár világszinten messze PSY érte el a legnagyobb sikereket a koreai előadók közül, közel sem ő a tipikus k-pop idol, sőt, elég erősen kilóg abból a közegből, amivel sokan azonosítják. Ezért sem került egyből a lista tetejére, hiába a Gangnam Style a világ legnézettebb youtube videója és hozta közelebb a koreai popkultúrát az egész világhoz. 2012 minden bizonnyal sorsfordító volt a k-pop történelmében és ez nagyrészt PSY-nak köszönhető, ahogy a videóklip hüye tánclépései, amit azóta többmillióan elsajátítottak. Annak ellenére, hogy PSY még mindig egy csodabogár a k-pop mezőben, a többi idolcsapat és előadó rengeteget köszönhet neki, hiszen több millió (milliárd?) ember találkozott a k-poppal a Gangnam Stylenak köszönhetően.

4. Super Junior - Mr. Simple
A Super Junior a 2000-es évek második felének egyik legmeghatározóbb fiúcsapata, amit nagyban köszönhetett az úgynevezett "SJ Funky" stílusban született slágereiknek. A szintén hatalmas slágernek számító Bonamanát és Sorry, Sorryt 2011-ben követte a Mr. Simple, ami azóta is a csapat egyik legnagyobb sikerének számít, több, mint 100 milliós youtube nézettséggel. Az ugyanerre a névre keresztelt lemezből is több, mint félmillió fogyott, amire akkor a 2008-as Mirotic óta nem volt példa. Ami a Mr. Simple-t még különlegessé teszi - a kezdő, gyönyörű angolságra utaló "Because I naughty, naughty" sor mellett - az az, hogy bár a refrén és a könnyed dallamok alapján azt hihetnénk, nagyon egyszerű és primitív szöveggel van dolgunk, igazából nagyon fontos témát ragad meg a dal és remek üzenetet hordoz.



3. 2NE1 - I Am The Best
A 2NE1 2011-es slágerét azért is tartom rettentően fontosnak, mert abban az időben, amikor Amerika tényleg rákattanni látszott a k-popra és mindenki megismerte a Girls' Generationt, elképesztő fontos volt, hogy legyen egy ellenpólus, egy csapat, akire rá lehet mutatni, hogy tessék, nemcsak rágógumipopból élünk mi sem. Na, ez volt a 2NE1 és az I Am The Best, ami remekül ötvözte a hip-hop és az elektronikus zene legjobb tulajdonságait és olyan girlpower self-esteem booster sláger lett, hogy sok nyugati előadó is megirigyelné. A dalból 2011 végéig majdnem 3,5 millió példány fogyott, és az I Am The Best lett az év dala is az Mnet Asian Music Awardson. Amellett, hogy az I Am The Best hamarosan eléri a 150 milliós nézettséget a videómegosztón, Emma Stone is az egyik kedvenc dalának nevezte meg egy talk showban, de a Microsoft is használta egyik reklámjához.

2. Girls' Generation - Gee
Azért nem is csodálkozom, hogy a legtöbben a rágógumipoppal azonosítják a k-popot, mert ha egyszer valahol meghallom a Geet, már én is érzem azt a rózsaszín műanyagízt a számban. Ez a Girls's Generation dal szerintem kb. minden, amit egy rózsaszín, cuki, ázsiai lánybandától elvár az ember, és lehet, hogy talán pont ezért, elképesztően sikeres lett. Nemcsak Dél-Koreában, de Amerikában is, messze a legtöbben a Girls's Generationt ismerik a k-pop csapatok közül. A Gee videóját, amiben szintén a cukiság a legfontosabb tényező, már több, mint 158 millióan látták, a dal 9 héten keresztül vezette a Music Bank listáját, és a legtöbb k-poppal foglalkozó kritikus és szakértő egyértelműen a műfaj klasszikusai közé sorolja, hiszen a dal és a csapat is jelentős szerepet játszik abban, hogy egyre többen megismerték és megszerették a koreai popkultúrát. A Girls' Generation a mai napig nagy népszerűségnek örvend világszerte, sőt, sokan a világ legnépszerűbb girl groupjának tartják a lányokat.

1. BIGBANG - Fantastic Baby
Emlékszem, amikor először meghallgattam a Fantastic Babyt és megnéztem a videót (ez még 2012-ben volt), utána gyorsan be is zártam az internetet, és eldöntöttem, hogy ilyen furcsa dolgokra nekem nincs szükségem - azóta persze változott a világ és én is, de kétségtelen, hogy a Bigbang 2012-es slágere remekül ötvözi a k-pop nagyon tipikus, de nagyon furcsa elemeit: a randomnak tűnő angol szövegrészleteket, az elképesztően fülbemászó dallamot, a hajstílusokat, amiket nem tudsz hovatenni és a mindennél furcsább videóklipeket - de a dolog működött, a Fantastic Baby azóta 200 milliós nézettséget, és első koreai fiúcsapatként 1 milliónál több youtube-lájkot tud felmutatni, valamint a dalnak és a fiúk tehetségének köszönhetően a Bigbang a mai napig a k-pop egyik legmeghatározóbb formációja, nemcsak csapatszinten, hanem tagonként is. Az Alive EP, amire a Fantastic Baby felkerült, az első olyan koreai album volt, ami felkerült a Billboard Top 200 albumlistájára, de több amerikai és európai kritikus is elismerően nyilatkozott róla olyan neves lapoktól, mint a The Guardian, az NME vagy a Daily Telegraph. A Fantasic Baby halhatatlanságát pedig az is bizonyítja, hogy a Bigbang a mai napig előadja a dalt díjátadókon és a közönség most is ugyanúgy megőrül, mint három-négy éve.